Cristatella mucedo door de microscoop

UK flag
English

  1. Meer informatie
  2. Foto's
  3. Microscoop foto's en video's
  4. Statoblasten

De lophophoor van een Cristatella zooide is duidelijk hoefijzervormig met twee rijen tentakels. Rechtsboven in de bocht van de hoefijzer is de mond, met daarboven de slokdarm. De halfronde structuur die door de tentakels zichtbaar is boven de mond (en de mond verbergt) wordt gebruikt om voedseldeeltjes tegen de mond te persen en zo de kans op vangst te vergroten.

Cristatella mucedo lophophoor

De lophophoren staan dicht op elkaar

Cristatella mucedo microscoop

Ook aan de basis van de poliepen is goed te zien dat ze dicht op elkaar staan. Elke ronde opening is een andere zooide. De belangrijke delen van de zooide, zoals het maag-darm stelsel, zijn aan de lophophoor gekoppeld en bewegen mee naar buiten of naar binnen, afhankelijk of de lophophoor wordt teruggetrokken of niet. De spiertjes waarmee de lophophoor wordt teruggetrokken zijn als dunne lijntjes die van de opening schuin omhoog naar de zooide lopen. De opening waar de zooide uit steekt is blijkbaar versterkt met een ringvormige structuur.
De ruimte tussen de zooiden, in de kolonie zak, is continu. De zooiden leven in een gezamenlijke lichaamsruimte.

Cristatella mucedo basis poliepen

De zooide kan ver naar buiten worden uitgestoken.
Zo is te zien dat aan de onderkant van de zooide nog een tweede set spiertjes is bevestigd die ook helpen bij het terugtrekken van de zooide in de lichaamsholte. De structuur is niet alleen spierweefsel. Op deze weefselstreng bevinden zich ook de manlijke voortplantingsorganen en vormen de statoblasten.

Cristatella mucedo zooide steekt ver uit

De basis van de zooide is afgerond tot ovaal. Dit lijkt veranderlijk per zooide.
Klik op een foto voor een vergroting.

Cristatella mucedo zooide basis Cristatella mucedo zooide basis

De anus van bryozo n (Ectoprocten => anus opening is buiten de poliep) eindigt onder de poliep. Op deze foto is een faeces pellet in wording te zien. Aan de rechter-onder kant van de faeces pellet is de anus opening. De poliep is aan de rechter kant. Boven de faeces pellet is de slokdarm en de maag.
Verder zijn er kleine spiertjes te zien aan de basis van de poliep (de lofofoor). Vermoedelijk dienen deze om de poliep te bewegen.

Cristatella mucedo faeces pellet nabij anus

De laatste foto laat zien hoe dicht de poliepen op elkaar staan gepakt.
Het zal duidelijk zijn dat neerdalend slib het veel moeilijker heeft om deze kolonie te bedekken, dan wanneer, zoals bij andere soorten, elke zooide voor zichzelf het slib moet verwijderen.

Cristatella mucedo poliepen dicht opeen

Video door een microscoop

De video s zijn in wmv formaat en vereisen een compatible speler, zo als windows media player, om zichtbaar te zijn.
De video s zijn circa 30 seconden lang en 3 MB groot, niet echt geschikt voor een trage link

(klik op de foto om de video te starten)

Video van normaal gedrag van een Cristatella poliep
De eerste video laat een Cristatella mucedo polyp zien tijdens de normale bezigheden.
Ik vond het facineren om te zien hoe het water stroomt, hoe de tentakels en zelfs de hele poliep beweegt en hoe de poliep reageert op een externe verstoring (een klein diertje dat er tegenaan zwemt) en vervolgens onmiddelijk herstelt.
Verontschuldigingen voor het niet volledig stabiel zijn van het beeld. De tafel waar de microscoop op stond had steviger kunnen zijn.
Video van de waterstroom door een poliep
De tweede video is van dezelfde Cristatella mucedo kolonie. In deze video heb ik het focus langs de poliep verplaatst om te laten zien hoe het water door de poliep stroomt .
In het begin van de (30 seconden) video is het instromende water te zien, in de latere beelden is het uitstromende water te zien. Mijn intentie is om te laten zien hoe de waterstroom loopt en hoe hard de poliep werkt om het water te laten stromen.
In het begin zijn de poliepen nog (een beetje) ingetrokken en ze ontspannen weer gedurende de beelden. Ongeveer 45 seconden voor de start van de video heb ik het horlogeglas waarin de kolonie tijdelijk zat verplaatst voor een beter beeld, waardoor de kolonie introk.

Deze video is recenter en laat een zooide zien die eet. De zuigende actie waarmee dat gebeurt is enkele keren te zien. De lophophoor beweegt rond op zoek naar meer eten.
Deze video is 4.2 MB groot.

Deze video is ook nieuwer en laat de basis van een zooide zien als de zooide voedsel inslikt. Ik was verbaasd over hoe krachtig de slik actie moet zijn om zo'n invloed te hebben aan de basis van de zooide.

Deze video laat de bewegingen zien onder de lophophoren (poliepen) van verschillende zooiden.
Deze video is 3 MB groot.