Fredericella sultana door de microscoop

UK flag
English

  1. Meer informatie
  2. Foto's
  3. Microscoop foto's en video's
  4. Statoblasten

Fredericella sultana heeft een ronde poliep die uitsteekt uit het uiteinde van de zooide. De wand van de zooide is bekleed met divers materiaal, waardoor hij weinig doorschijnend is. Op deze foto is de bekleding beperkt, waardoor toch een aantal interne organen zichtbaar zijn.

Fredericella sultana

De volgende foto laat een detail zien van de eerste foto, namelijk de voet van de poliep. Aan de bovenkant van de uitmondig van de zooide is goed te zien dat het bruinige materiaal op de wand van de zooide zit en niet er in.
De belangrijkste reden om deze uitsnede te laten zien is dat goed te zien is dat om de voet van de poliep nog een vliesachtig beschermingslaagje zit. Het zou goed kunnen zijn dat dit vlies ook een betekenis heeft bij het vangen van voedsel, namelijk het moeilijker maken van het door de tentakels ontsnappen, voordat er een kans is geweest op vangen en eten van voedseldeeltjes. Video 2 (zie verderop) maakt dit punt sterker.

Fredericella sultana

De volgende foto laat een andere zooide zien. Opvallend is de beheersing die de zooide over de poliep - tentakels heeft. Deze foto laat zien hoe de punt van een tentakel kan worden opgekruld.

Fredericella sultana

Deze foto geeft een beter beeld van de interne organen van de zooide. Er zitten twee zooiden tegen elkaar aangegroeid, waarvan n de poliep heeft uitgestoken. Het maagdarm kanaal is goed zichtbaar. Aan de onderkant ook de retractor spier waarmee de poliep teruggetrokken kan worden.

Fredericella sultana

De volgende serie foto's laat het uitstulpen van de poliep zien. Let op de beweegelijkheid van de kop van de zooide, die wordt dikker en verandert van stand terwijl de poliep uitstulpt. Ook is in de latere foto's duidelijk dat de tentakels individueel op willekeurige plekken bewogen kunnen worden.

Video door een microscoop

De video s zijn in wmv formaat en vereisen een compatible speler, zo als windows media player, om zichtbaar te zijn.
De video s zijn circa 30 - 60 seconden lang en 3 - 8 MB groot, niet echt geschikt voor een trage link

(klik op de foto om de video te starten)


De eerste video (2,9 MB) laat een Fredericella sultana poliep zien tijdens de normale bezigheden.
De poliep beweegt heen en weer en de tentakels bewegen.
De deeltjes die langskomen bewegen grotendeels door waterbeweging van het verplaatsen van de petrischaal waarin de Fredericella kolonie lag onder de microscoop.

Deze video (2,8 MB) laat zien wat er gebeurt als er een voedseldeeltje is dat gevangen moet worden. Facinerende beweging van de tentakels van de poliep.

Deze video (2,9 MB) laat de bewegingen van de poliep zien. De poliep is duidelijk in staat de omgeving 'af te tasten' in de hoop dat er zo meer voedsel gevangen kan worden.

Deze video (4,3 MB) laat de interne organen van een Fredericella articulata zooide zien.
De bewegingen van de darm zijn duidelijk zichtbaar en ook een slikbeweging.

Deze video (5,7 MB) laat een Fredericella articulata polyp zien die zich ontvouwt.
F. sultana is daar zo snel mee, dat ik het begin heb gemist.