Cristatella mucedo

Switch to English
English

  1. Meer informatie
  2. Foto's
  3. Microscoop foto's en video's
  4. Statoblasten

Cristatella mucedo lijkt in eerste aanblik op een rups. In werkelijkheid zijn het 2 of 3 rijen poliepen die om een gezamenlijke open ruimte staan. De kolonie begint rond en wordt dan langwerpig.

Cristatella mucedo

Deze foto laat de beginnende nog ronde kolonies zien. De foto is later in het seizoen gemaakt, waardoor er voor de oplettende kijker al statoblasten - overlevingscapsules voor de winter - te zien zijn.

Cristatella mucedo

De foto hieronder geeft een beter beeld van de individuele poliepen.

Cristatella mucedo

De volgende foto laat een grotere kolonie m t statoblasten zien.
Ook is duidelijk dat de poliepen op uitsteken uit de geleiachtige kolonie.

Cristatella mucedo

De volgende foto laat een grotere kolonie zien die geheel is gevuld met statoblasten. De zooiden zijn gestorven en de resterende gelei-zak kan op elk moment openscheuren en de statoblasten vrij in het water loslaten.

Cristatella mucedo

De volgende foto laat een vrij zwevende statoblast zien.

Cristatella mucedo statoblast

Een nieuw jaar een nieuw begin (en met een nieuwe camera)

Cristatella mucedo jonge kolonie

Ik dacht altijd dat bryozo n, en dus ook C. mucedo, een stevig substraat nodig hadden. Uit deze foto blijkt dat dat niet waar is. Hier groeien C. mucedo kolonies op zeer los slib en turfvezels. De kleinste beweging geeft een wolk stof, dus houvast hebben de kolonies niet.
Ik denk dat ze het hier hebben kunnen volhouden dankzij een periode zonder regen, waardoor er geen stroming stond die ze weg kon spoelen.

Cristatella mucedo op los substraat

Ik ben op zoek gegaan naar een kolonie die insnoerde om meerdere kolonies te vormen. Zowaar, deze lijkt dat zelfs op twee plaatsen te doen.

Cristatella mucedo insnoerend

Bij deze kolonie is het proces al verder gevorderd.

Cristatella mucedo onderkant

Ik vroeg me al een tijdje af hoe een C. mucedo kolonie greep krijgt op het substraat, aangezien het duidelijk niet vastgeplakt is, zoals Plumatella soorten. Deze foto geeft een onderaanzicht. Interessant is ook dat enkele wierdraden voldoende zijn om zich aan vast te klemmen.

Cristatella mucedo onderkant

De volgende foto laat zien hoe de kolonie bodem een actieve greep heeft op het substraat, zo weinig als er te grijpen is. Blijkbaar is de kolonie bodem gespierd.

Cristatella mucedo onderkant

Deze kolonies maken hangen tot een kunst. De bovenste hangt aan n punt (niet goed zichtbaar) en de overige kolonies hangen aan elkaar. Op de foto met volle resolutie is te zien dat de kolonies elkaar grijpen eerder dan aan elkaar geplakt zitten.

Cristatella mucedo hangend

Ik vond ook een afgestorven kolonie, vol met statoblasten, die net opengebarsten was.

Cristatella mucedo opengebarsten statoblasten

Deze foto geeft een doorzicht door een kolonie.

Cristatella mucedo doorzicht

Dit is wat ik bedoel met zeer dicht opeen staande kolonies. Dit is slechts een detail van een afgezaagde onder water gezakte boom van ongeveer 3 meter lang en een halve meter dik die vrijwel geheel bedekt was met Cristatella kolonies.

Cristatella mucedo dicht opeen staand