Hyalinella punctata

Switch to English
English

  1. Meer informatie
  2. Foto's
  3. Microscoop foto's en video's
  4. Statoblasten

De H. punctata foto's zijn gemaakt in een bakje op een werktafel, aangezien het niet te doen was foto's te maken op de plek waar ik ze vond (ondiep en modderig).

De eerste foto geeft een kolonie H. punctata. Wat opvalt is de brede buis waar de zooiden uit groeien n hoe transparant die buis is.

Hyalinella punctata

In een detail opname is te zien hoe een typische Hyalinella kolonie groeit. Dit is goed zichtbaar, omdat het substraat wat hier gevolgd werd (Hyalinella volgt altijd het substraat) een klein takje is.

Hyalinella punctata

Ter vergelijk een detail opname met een zelfde soort opname van P. repens, de soort waar H. punctata in het veld het meest op lijkt. Links Hyalinella, rechts Plumatella.

Hyalinella punctata

Plumatella repens

In meer detail is goed te zien dat Hyalinella een brede ringvormige opening heeft voor de poliep. Hiervan worden twee foto's getoond.

Hier is in microscoop opnamen te zien hoe verschillend H. punctata en P. repens zijn.

Hyalinella punctata poliep

Hyalinella punctata poliepDe volgende foto geeft een ander detailbeeld. De middelste zooide is ingetrokken en geeft een typische Hyalinella 'ring' of 'rimpel' in de wand. Deze wordt veroorzaakt door een vouw in de zooide wand.

Hier is in microscoop opnamen te zien hoe deze vouw er in detail uitziet.

Hyalinella punctata poliep

De volgende twee foto's geven een blik op statoblasten die in de zooide holte gevormd worden. Er zijn zowel jonge nog niet uitgegroeide statoblasten te zien (vooral op de rechter foto), als volwassener exemplaren.

Hyalinella punctata statoblasten

Hyalinella punctata statoblastenIk vond ook nog een volledige kolonie die op een afgebroken tak in een modderige poel groeide.

Hyalinella punctata kolonie

Deze kolonie woonde samen met een kolonie sponzen.

Hyalinella punctata kolonie met spons 1

En met samen wonen bedoel ik precies dat - de kolonies groeien door elkaar heen.

Hyalinella punctata kolonie met spons 2