Lophopus crystallinus

Switch to English
English

  1. Meer informatie
  2. Foto's
  3. Microscoop foto's en video's
  4. Statoblasten

L. crystallinus is zeldzamer dan veel andere soorten. Deze foto's komen uit de Bosmolenplas met dank aan Siliva Waajen en Jan Vossen.

L. crystallinus vormt een geleiachtige zak waar de poliepen aan één kant uitsteken. De kolonie kan kruipen op amoebe achtige wijze, door de zak uit te stulpen of in te trekken. Op deze foto is dat goed te zien aan de gelei draad die er nog achter sleept, met wat statoblasten er nog in. Ook zijn er nog wat slijmsporen te zien.
De kolonie op deze foto is bovendien gesplistst in tweeën.
Ook is goed te zien dat nieuwe zooiden binnen de zak gevormd worden (vooral in de linker kolonie).

Lophopus crystallinus

De tweede foto toont een kolonie in meer detail. De glans van de oppervlakte van de zak is opvallend. Er is geen andere soort die een glanzende oppervlakte heeft.

Lophopus crystallinus

De derde foto toont een andere kolonie die ook al aan het splitsen is. Ook hier kruipsporen en een draad van gelei met statoblasten.

Lophopus crystallinus

Op een andere plek was duidelijk te zien dat Lophopus kolonies echt kruipen en ook over behoorlijke afstanden. Aan het patroon te zien is er n oerkolonie die herhaaldelijk gesplitst is, waarbij elke kolonie een goed plekje gezocht heeft.

Lophopus crystallinus kruipt

De plek waar we Lophopus vonden, een gezonken houten bootje op 12 meter diepte bij 12 oC, zat vol met honderden kolonies.

Lophopus crystallinus

Op de zelfde plek was ook veel zoetwaterspons aanwezig. Soms groeide Lophopus bijna in de spons. Hier een (wel gelukte) foto van Lophopus vlak naast een spons.

Lophopus crystallinus en spons

Op deze foto is ook goed te zien hoe nauw Lophopus en sponzen naast elkaar kunnen leven.

Lophopus crystallinus en spons

Deze foto van Silvia Waajer laat zien hoe Lophopus op een zebramossel (Dreissena polymorpha) groeit

Lophopus crystallinus op zebramossel

Deze foto is ook van Silvia. Deze foto laat Lophopus zien die aan een draadwier groeit. De foto er onder is een uitsnede die laat zien dat de Lophopus kolonie zich om het draadwier heen klemt en nog een steuntje heeft op de bodem.

Lophopus crystallinus op draadwier
Lophopus crystallinus op draadwier detail