Pectinatella magnifica

Switch to English
English

  1. Meer informatie
  2. Foto's
  3. Microscoop foto's en video's
  4. Statoblasten

Dit is de eerste foto ooit in Nederland van P. magnifica.
De wat gelige kleur wordt veroorzaakt door het wat bruinige veenwater. De zichtdiepte was op het moment van fotograferen crica 25 cm.
De kolonie bevond zich onder een brug op circa 20 cm onder het wateroppervlak en was circa 15 cm in doorsnede.
De eerste indruk is een groep kolonies C. mucedo die wel erg dicht op elkaar groeien, maar daarna is het toch cht anders.
Verder zoeken rond de brugpeilers leverde circa 10 kolonies op, inclusief n onder een onder de brug afgemeerde stalen roeiboot. Kolonies groeiden n et op de houten meerpalen v r de brug. De kolonies waren niet in de eerste 1/3 deel van de brug stroomopwaards te vinden.
Merk de voor P. magnifica typische 'rosetten' of misschien beter 'lobben' op.
Interessant is ook dat de kolonie onder water wittig lijkt door alle poliepen. Foto's die boven water gemaakt zijn, geven een bruinige kolonie aan. Zie bijvoorbeeld Bryozo n uit de Connecticut rivier, of deze site elders uit Amerika of deze foto's van de zelfde site.

Pectinatella magnifica

Op een andere plaats vond ik ook grote P. magnifica kolonies. De witte punten worden veroozaakt doordat sommige poliepen zich hebben ingetrokken. In slecht zicht situaties moet het fototoestel zeer dicht bij de kolonie komen om nog een beetje beeld over te houden en dat geeft gemakkelijk verstoring van de poliepen die zich dan intrekken.

Pectinatella magnifica

Deze foto is een uitsnede van een macrofoto en geeft n roset weer in meer detail.

Pectinatella magnifica

Deze foto is een verdere uitsnede en geeft enkele poliepen weer in meer detail.
Wat mij opviel is de bijzondere vorm van de tentakels op de uiteinden van de poliep.

Pectinatella magnifica

Met enige moeite heb ik poliepen zo ver gekregen dat ze introkken. Zo ziet dat er uit.
Door de extreme macrolens is helaas slechts een beperkt deel goed scherp.

Pectinatella magnifica

De kolonie maakt duidelijk al statoblasten aan. Die zijn in deze uitsnede te zien.

P. magnifica statoblasten

Deze kolonie was in verval en er ontstonden wittige vlokkige transparante structuren. Ook is het gezamelijke vrijwel transparante gelatine achtige lichaam goed te zien.

Pectinatella magnifica

Deze kolonie was ook in verval en laat over het hele oppervlak statoblasten zien. Deze kolonie was niet meer actief. Deze foto is gemaakt op 14-10-2005, dat is enkele weken later dan de foto's hierboven.

Pectinatella magnifica

Dankzij de afstervende kolonies komen er statoblasten vrij, die deels in de onmiddelijke nabijheid blijven hangen. Deze foto is gemaakt van de zijkant van een ponton. De dichtstbijzijnde kolonie was circa 10 cm schuin naar beneden.

P. magnifica statoblasten

Deze foto laat zien dat op 14 oktober 2005 ten minste deze kolonie nog actief was (er waren er meer). De kolonie is niet meer in volle pracht, maar een fors aantal poliepen zijn nog actief.

P. magnifica statoblasten

De foto hieronder is iets eerder genomen en laat statoblasten in de kolonie zien, mede dankzij een aantal poliepen die zijn ingetrokken.

P. magnifica young colony

Begin juni 2006 ben ik teruggegaan om te kijken hoe P. magnifica het deed. De water temperatuur was 21 Celcius. Er waren kolonies in verschillende stadia van ontwikkeling. De uitsnede hieronder laat de kleinste kolonie zien die ik heb gevonden. Excuses voor het niet helemaal scherp zijn - dit is op de grens van wat deze camera kan.

P. magnifica young colony

Ik was verbaasd de verschillen in kolonie volwassenheid te zien. In sommige plaatsen waren er hand grote kolonies en dicht daarbij veel kleinere kolonies. Er waren ook verschillende nog niet ontwikkelde statoblasten. Blijkbaar heeft P. magnifica een strategie de statoblasten over een periode te laten ontwikkelen.

P. magnifica verschillende kolonie ontwikkeling

Soms groeit P. magnifica rond een object zoals een touw of zoals hier een tak. De kolonie wordt dan balvormig (of donut vormig).
Deze foto komt uit de Piepertkolk in Zwartsluis. Het zicht was matig met veel algen in het water.

P. magnifica ronde kolonie

Een vonst in een vijver in Tilburg werd gefotografeerd door Mr. H. Hamers en is hier met dank aan hem gebruikt.
Dit is hoe een P. magnifica kolonie er uit ziet boven water. De typerende rosetten die worden gevormd door de zooiden zijn duidelijk te zien. De omvang van de gelei-basis van de kolonie is indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat een paar honderd 6 mm grote diertjes het hebben gemaakt.

Pectinatella magnifica boven water