Plumatella fruticosa

Switch to English
English

  1. Meer informatie
  2. Foto's
  3. Microscoop foto's en video's
  4. Statoblasten

Plumatella fruticosa lijkt op het eerste gezicht sterk op F. sultana, maar heeft hoefijzervormige poliepen.
Deze foto's werden genomen in het Gat van Hulsebos in Zuidlaren.

Plumatella fruticosa

De volgende foto geeft een aanblik van een kolonie. De splitsing in twee poliepen net voor het uiteinde van een tak komt veel voor.
Wat ook opvalt is de hoeveelheid slib op de poliepen. Deze plek is blijkbaar minder beschut.

Plumatella fruticosa

De volgende uitsnede laat zien hoe de statoblasten zich in het lichaam van de zooiden ontwikkelen.

Plumatella fruticosa

In een ander meer groeide P. fruticosa tussen en onder een vlonder dat in het water lag (en gebruikt werd voor duikinstructie). Hier een kolonie die in een spleet tussen twee vlonderplanken groeide. Er omheen wieren.

Plumatella fruticosa tussen planken

De volgende twee foto's laten P. fruticosa zien die groeit op de zijkant van een rotsblok (deel van oeverbescherming) en een uitsnede van de colonie. De kolonie in zijn geheel is slechts enkele centimeters groot. Excuses voor het stof op de foto. Het geeft wel een duidelijk beeld waarom P. fruticosa op de zijkant en niet op de bovenkant van de steen groeit. Sommige stofdeeltjes zijn groot genoeg om een poliep geheel te bedekken.
Aan de rechter bovenkant is een kleine kolonie Cristatella mucedo te zien.
In de zooiden zijn op verschillende plekken statoblasten te zien als kleine lichte schijfjes.
Tussen de takken van de colonie P. fruticosa kruipt een wormachtige (Stylaria lacustris, iets onder en links van het midden). De bolletjes die overal te zien zijn, maken geen deel uit van de P. fruticosa kolonie maar zijn een kolonievormend raderdiertje Synantherina socialis. Midden uiterst rechts is een kleine Hydra vulgaris te zien.
Op de derde foto staat de worm in detail (onder een microscoop opgenomen). Ik kwam de zelfde worm ook tussen de Fredericella sultana colonies tegen en kruipend over de Cristatella mucedo kolonies.

Plumatella fruticosa Plumatella fruticosa Stylaria lacustris

Ik vroeg me af hoe de dun en broos lijkende kolonies bleven hangen. De eerste impressie is dat ze in één punt zijn aangehecht. Een zoektocht door mijn fotoarchief leverde deze uitsnede op - ook van een kolonie op een onder water gedumpte kerstboom.
De kolonie vormt kruipers over de tak. Mogelijk zijn die voorzien van een of andere kleverige substantie. Op enkele plaatsen lijkt het alsof ze een 'voet' maken om beter aan te hechten; bijvoorbeeld iets boven het gele bolletje op circa 1/3 van de linker kant van de tak.

Plumatella fruticosa  detail aanhechting

Tot slot nog een andere mooi vrijhangende en goed ontwikkelde kolonie.

Plumatella fruticosa vrijhangende kolonie